Resepi Udang Masam Manis Simple dan Sedap

Posted on

Resepi udang masam manis simple dan sedap – Terdapat banyak resipi yang telah saya katakan pada anda kebelakangan ini. Resipi sangat mudah dipelajari dan dirasai setiap hari. Sebagai wanita hobi memasak, anda sentiasa perlu memperbaharui keupayaan anda dalam memasak supaya apabila memasak tidak lagi rasa asin yang berlebihan. Sesungguhnya kita tidak boleh mendedahkan ada resipi dari Malaysia yang mesti kita simpan bersama untuk menjadi resipi dengan rakyat Malaysia yang tipikal. Sekiranya anda benar-benar suka resipi masakan asal negara yang dicintai ini, maka jaga apa yang ada pada hari ini.

Salah satu resipi yang perlu dipelihara adalah resipi tradisional yang kami ada sejak dahulu lagi. Penetapan keturunan nenek moyang kita mesti menjaga dan supaya tetap baik.

Resepi udang masam manis simple dan sedap

Menu pilihan keluarga di hujung minggu sempena cuti hari malaysia yang sedap dan nikmat, iaitu resepi udang masam manis yang banyak disukai. Resipi ini sesuai untuk sesiapa yang baru berkahwin. Mereka yang tidak pandai memasak boleh mencuba resipi dengan bahan udang dalam entry kali ini. Sekiranya anda seorang wanita dan sebagai suri rumah yang tidak pandai memasak akan memberi kesan kepada keluarga anda. Saya telah membaca berita semalam di mana ada seorang wanita malas dan dia tidak pernah melakukan kerja rumah, tidak masak, setiap hari dia malas dan akhirnya diceraikan suaminya. Dia seorang wanita muda berusia 22 tahun yang menamatkan cerai dengan suaminya. Sudah sangat sayang sekali. Untuk tu memasak untuk wanita sangat penting.

Bahan-bahan:

 • 500 udang segar
 • 2 sdt garam
 • 2 sudu kecil asam jawa
 • 2 sudu sos cili
 • 2 sudu besar marjerin
 • 2 sdt gula
 • 2 sudu besar kicap manis

Bahan halus:

 • 10 cili padi
 • 8 cili merah
 • 5 ulas bawang merah
 • 3 ulas bwang putih
 • 2 tomato

Cara-cara membuat udang masam manis:

 1. Basuh semua udang sehingga bersih dan kemudian memberikan perasan jus limau untuk mengelakkan hanyir. Ketepikan.
 2. Tumbuk atau blender bahan-bahan yang telah anda sediakan dari cabai, bawang dan bawang putih, dan tomato sehingga halus.
 3. Sediakan kuali untuk menggoreng bahan-bahan lain. Letakkan marjerin sedikit ke dalam kuali dan kemudian tumis rempah sehingga bau lancar wangian.
 4. Kemudian masukan udang yang telah disediakan dengan gaul dengan bersama dengan rempah halus.
 5. Selepas udang yang dimasak, masukkan gula, garam, kicap manis, sos cili dan asam yang disediakan sebelum ini.
 6. Kacau semua bahan sehingga mereka semua dicampur.
 7. Biarkan selama 2 minit, kacau sekali-sekala.
 8. Selepas itu, anda rasa jika kurang garam.
 9. Jika anda rasa ia sedap, sila tutup api.
 10. Transfer udang masam manus ke dalam mangkuk atau pinggan.
 11. Udang masam manis siap untuk dihidangkan.

Resipi ini sempurna apabila dimakan dengan nasi panas. Resipi yang mudah dan dicintai ini juga mempunyai banyak variasi seperti udang goreng, udang sos tiram, dan udang petai. Itulah yang anda boleh lihat di menu masakan khas udang yang ada pada menu navigasi kat atas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *