Resepi Udang Masak Merah Sedap

Posted on

Resepi udang masak merah sedap – Udang adalah salah satu kehidupan marin yang boleh dibuat dalam pelbagai persiapan yang enak. Haiwan laut ini mempunyai pelbagai faedah yang ada di dalamnya. Kandungan nutrisi dan nutrien sangat banyak di udang, terutamanya jika anda membeli udang besar yang akan menjadikan tubuh anda sihat dan kebal terhadap penyakit.

Pada hari isnin ini gembira kerana saya lekas mendapat banyak wang hehehe. Saya ingin berkongsi resipi yang sangat baik dari asas udang. Dengan rempah yang mempunyai rasa tersendiri dan dari rempah pilihan saya akan berkongsi resipi udang masak merah yang sedap. Ini adalah salah satu alternatif terbaik jika anda bosan dengan memasak telur, ayam, daging, atau sayur-sayuran. Memilih udang adalah yang terbaik dalam pendapat saya selain anda membuat resipi cendawan.

Resepi udang masak merah sedap

Terdapat banyak resipi asli Malaysia dan ini adalah salah satu resipi kegemaran saya sejak kecil. Ibu saya sering memasak udang untuk saya apabila saya bosan dengan telur. Ibu saya yang sebagai seorang suri rumah memberi perhatian lebih kepada kesinambungan memakan anaknya membuat saya masih ingat masa lalu. Masakan udang sempurna jika dimakan dengan nasi panas dan dengan keropok kegemaran anda. Akan menambah rasa yang lazat jika anda makan dengan keropok.

Saya berkongsi resipi yang dibuat daripada udang, jika anda mahu tengok hidangan udang kami yang lain boleh sila guna kotak carian. Bukan sahaja resipi udang saya juga berkongsi banyak resipi lazat yang lain, anda boleh tengok sendiri dan cuba di rumah. Untuk resipi hari ini mari kita lihat bersama-sama, terdapat beberapa step yang perlu diikuti.

Bahan-bahan:

 • 250 gram udang galah
 • Garam & gula secukup rasa
 • Air yang mencukupi
 • Minyak secukup rasa
 • 3 ulas bawang putih
 • 5 cili merah atau hijau

Rempah tumbuk:

 • 3 cili merah kering
 • 5 ulas bawang merah
 • 2 ulas bawang putih
 • 1/2 biji tomato

Cara-cara penyediaan udang masak merah:

 1. Bersihkan udang dari kotoran & mengupas kulit udang hingga tengah, basuh sehingga bersih selepas diberi garam secukupnya jika anda mahu juga boleh diberi jus limau.
 2. Campurkan lada merah kering, bawang merah, bawang putih, tomato sehingga halus dan dihiris tipis juga cili merah / ijo, bawang putih, tomato. Ketepikan.
 3. Semasa memproses bumbu panaskan minyak goreng sehingga panas, masukkan udang, goreng hingga kekuning-kuningan tidak terlalu kering.
 4. Selepas rempah telah diproses dan udang digoreng, bersihkan kuali dan tambah hirisan cili merah dan hijau dan bawang putih ke dalam periuk sehingga harum, selepas itu tambah bahan yang di tumbuk halus menunggu beberapa minit.
 5. Tambah udang tersebut ke dalam kuali dan beri air tunggu 4 minit sehingga bumbu meresap.

Sangat mudah untuk membuat resipi ini, sila cuba di rumah dan jangan lupa untuk terus melawat laman web kami. Kami akan sentiasa berkongsi resipi yang memudahkan untuk mengatasi masalah perut. Jika anda masih mahu resipi lain untuk melihat resipi yang telah kami sediakan dalam laman carian. Terdapat banyak resipi masakan, cookies, kek dan minuman yang dapat anda lihat di laman web ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *