Resepi Udang Goreng Butter Yang Istimewa

Posted on

Resipi yang dibuat dari bahan udang adalah sangat kegemaran orang Melayu, terutama jika udang di oalah dengan rempah yang baik pasti akan mencipta masakan yang lebih lazat. Resipi kegemaran udang adalah udang goreng. Resipi ini sangat mudah dan tidak memerlukan banyak masa untuk memasak. Sesungguhnya, jika kita membuat masakan yang mengambil banyak masa akan membuat pekerjaan kita yang lain juga mesti terganggu. Banyak resipi yang boleh kita buat dari udang misalnya resepi udang goreng mentega yang sedap atau boleh masak resepi udang masak sos tiram, ia hanya dari sesuai rasa setiap orang. Udang goreng butter memang sesuai disediakan untuk makanan tengah hari dan di makan bersama seisi keluarga.

Resepi udang goreng butter

Bonda kelmarin saya dah kongsi resepi udang masam manis boleh nak tengok tu di menu udang. Oh, memang betul bahawa udang ni mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan kita terutama bagi mereka yang ingin mempunyai kecerdasan itu dapat makan banyak udang. Kerana udang mempunyai kandungan nutrien yang sangat salah satunya adalah omega 3 yang berfungsi memperbaharui sel otak. Mewujudkan hidangan dari udang diperlukan sekurang-kurangnya sekali seminggu, jika bosan dengan hidangan yang dibuat dari telur, daging, dan ayam boleh memilih udang sebagai alternatif terhadap kebosanan. Kebosanan harus dihapuskan dengan masakan yang lazat jika tidak maka perasaan ini akan menjadi lebih asing. Lebih-lebih lagi apabila bosan dengan aktiviti-aktiviti seperti itu sahaja, lebih baik dibuat dengan membuat kek atau masakan yang dibuat dengan bahan asas udang. Resipi yang akan kita bincangkan hari ini hanya mengambil masa 20 minit jadi anda sudah bersedia?

Bahan-bahan:

 • 12 udang
 • 25 gram butter
 • 35 gram kelapa (kering atau parut)
 • 1 sudu sos
 • 1 sudu teh gula
 • 1/2 sudu teh garam
 • 2 ulas bawang putih
 • 1 bawang merah
 • 3 cili padi
 • 4 tangkai daun kari
 • tepung jagung

Cara-cara penyediaan udang goreng butter :

 1. Pertama keluarkan kepala dan kulit udang, kemudian basuh udang untuk benar-benar besih dan hujani dengan air limau.
 2. Kemudian kacau kelapa parut itu sehingga kering sehingga coklat muda. Keluarkan dari kuali, ketepikan.
 3. Tutup udang dengan tepung jagung. Goreng udang sehingga masak dan berubah warna lalau angkat dari kuali.
 4. Dalam kuali, cairkan butter dengan api yang rendah.
 5. Tambah daun kari, bawang putih dan cili padi.
 6. Musim dengan garam dan gula sedikit. Tumis bahan sehingga daun layu.
 7. Masukkan udang goreng, kelapa kering dan sos soya.
 8. Campurkan dengan baik dan berkhidmat.

Ini adalah resipi yang sangat mudah untuk dibuat, sila mencuba di rumah. Anda boleh kreatif dengan kreativiti anda sendiri, tentu saja anda boleh menjadi lebih baik daripada apa yang saya kongsi dalam artikel ini. Seterusnya saya akan memberikan tips dan cara untuk membuat kek lembut, tetap setia kepada laman resipi di laman web ini. Terima kasih kerana sudi melawat dan boleh anda berkongsi resipi untuk hari ini kepada rakan-rakan anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *