Resepi Sambal Udang Petai Mudah dan Simple, Bonda Cuba!

Posted on

Resepi sambal udang petai – Sambal sentiasa digunakan sebagai hidangan tambahan atau hidangan pelengkap dalam setiap hidangan masakan. Ia tidak akan rasa baik dan lengkap jika makan tidak disertai dengan sambal. Sambal terdiri daripada pelbagai jenis yang terdiri daripada sos kacang, sos tomato dan pasta cili. Untuk resipi cili yang akan kami buat pada kesempatan ini adalah cili petai sambal. Udang petai ini mungkin salah satu makanan kegemaran dalam keluarga anda.

Selain rasa lazat kerana udang goreng kering dan kemudian dicampur dengan sos pedas super, saus ini akan lebih lengkap jika digabungkan dengan granul petai segar yang telah dikupas kulit yang membuat makanan ini kelihatan lebih istimewa. Resepi masakan udang menggunakan petai boleh menjadi pilihan yang tepat apabila anda suka yang pedas.

Tagline saya tu biar mudah dan santai, asal keluarga saya makan dengan lahapnya. Tak perlu buat yang susah, bikin pusing kepala sahaja.

Resepi sambal udang petai

Saya memang suka berkongsi nak mahu resepi lain udang masak masam manis boleh tengok di entry kelmarin.

Dari segi rasa adalah sangat lazat sesungguhnya, pedas dan sedikit manis. Yang tidak baik ialah jumlah minyak yang terkandung di dalam sos. Jadi akan membuat kolesterol berlebih untuk tubuh anda. Bahan yang saya gunakan adalah sangat mudah yang terdiri daripada udang, cili, sos, dan petai. Anda tidak memerlukan apa-apa bahan selain itu. Sangat mudah untuk mendapatkan bahan-bahan ini. Sungguh ini adalah yang paling mudah yang juga boleh dibuat oleh sesiapa sahaja yang belum expert dalam membuat sambal.

Bahan-bahan:

 • 250 gram udang zaiz medium
 • 3 tangkai petai
 • 1 tomato segar

Rempah tanah:

 1. 3 ulas bawang merah
 2. 1 cengkih bawang putih
 3. 1 biji cili kering
 4. 5 biji cili rawit
 5. 1 sdt garam
 6. 2 sudu gula
 7. Untuk merasai lada dan penyedap rasa
 8. 100 ml santan tebal
 9. Minyak goreng goreng secukupnya

Cara-cara penyediaan sambal udang petai:

 1. Kupas udang dan bersihkan kotoran dan basuh sehingga bersih, dan potong petai terbelah dua, sisihkan.
 2. Untuk bumbu yang dihiris halus tiga ulas bawang merah dan satu ulas bawang putih, dan lima biji cili rawit, kemudian masukkan cili kering (yang telah direndam sebelum dengan air panas untuk lembut), haluskan dan sisihkan.
 3. Masukkan minyak goreng yang secukupnya ke dalam kuali dan aduk rata dengan rempah/bumbu, kemudian masukkan petai dan udang yang telah dikupas kulit.
 4. Beberapa minit kemudian letakkan santan dan tomato ke dalam kuali, berikan garam, gula, lada dan penyedap rasa.
 5. Setelah dimasak dan hidangkan.

Resipi yang sangat mudah. Ini anda boleh makan dengan nasi panas dan anda boleh menyediakan daun selada untuk menambah rasa. Anda juga boleh menambah timun sebagai gandingan untuk  sambal udang petai. Ini akan membuat rasa minyak pudar berlebihan dan anda akan berasa segar walaupun anda makan hidangan berlemak.

Resipi lain yang anda boleh cari sendiri, gunakan kotak carian untuk mencari resipi yang anda mahukan. Semoga berjaya dalam membuat masakan, happy aktiviti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *