Resepi Nasi Goreng Simple Dan Cepat

Posted on

Pagi semua, saya ingin menjemput rakan-rakan hari ini untuk membuat resipi yang boleh dieja keluar dengan mudah. Ini hanya resipi yang ditujukan kepada kanak-kanak yang baru belajar untuk membuat masakan. Dan tidak mustahil jika anda mahir dalam membuat masakan akan datang pada halaman ini. Kerana kita akan membincangkan tentang membuat resipi nasi goreng mudah dan cepat dalam pembentangan. Kelmarin saya dah kongsikan resepi nasi goreng kampung khas malaysia boleh cik tengok di menu navigasi yang dah ada diatas. Cara-cara memasak nasi goreng kampung juga sangat mudah dan cepat, jika teringin try bolehlah tengok seketika.

Resepi nasi goreng simple dan cepat

Resepi nasi goreng kampung special yang dah saya kongsi kelmarin memang sangat lazat. Dan pada masa gembira ini saya akan cuba untuk berkongsi resipi yang mudah dan cepat, ia tidak mengambil banyak bahan dan tidak mengambil masa. Resipi yang sentiasa sesuai untuk dimakan semasa makan tengah hari atau semasa makan malam bersama keluarga. Ia juga tidak kalah dengan nasi goreng lain, anda boleh menambah bahan sendiri jika anda ingin menggunakan telur, bakso, sosej, dan sayuran hijau. Saya juga menggunakan kicap untuk membuat rasa lebih manis, tetapi saya tidak menggunakan ikan bilis, jika anda mahu boleh sahaa memakainya. Ini adalah resipi yang paling mudah dan cepat jadi saya tidak perlu dengan bahan-bahan yang akan membuat proses nasi goreng mengambil masa yang lama.

Bahan-bahan:

 • 2 mangkuk nasi putih
 • 4 ulas bawang putih
 • 8 ulas bawang merah
 • 3 tangkai cili merah
 • 8 tangkai cili padi – boleh tambah jika suka pedas
 • kicap secukup rasa
 • garam secukup rasa
 • 2 helai daun sup
 • 1 buah tomato
 • 1 buah timun

Cara-cara penyediaan nasi goreng simple:

 1. Langkah awal tumbuk bahan cili-cili, bawang merah, bawang putih sehingga ia halus.
 2. Leraikan nasi putih supaya tak melekat dengan yang lain, guna sudu.
 3. Potong dan hiris pipih (serong) 2 helai daun sup, ketepikan.
 4. Panaskan minyak di kuali, dan goreng bahan tumbuk sehingga naik bau wangi. Aduk-aduk rata.
 5. Masukkan nasi putih yang dah dileraikan sambil aduk-aduk, tambah kicap manis sesuai dengan selera anda.
 6. Tambah garam secukup rasa, 1/2 sudu cukup.
 7. Aduk-aduk sehingga ia rata dan kicap juga.
 8. Hidang dengan bawang merah goreng dan 2 helai daun sup yang dah di potong-potong.

Nota: Cara penyediaan juga sangat mudah anda hanya perlu meletakkan nasi di atas pinggan dan dihiasi dengan timun dan tomato. Ia jika terdapat sosej boleh ditambah untuk menambah rasa yang lebih lazat.

Resipi ini sangat simple dan cepat sekali anda boleh mencuba secara langsung di rumah tanpa perlu menggunakan banyak bahan. Resipi masa ini sudah cukup sehingga di sini, berjumpa semula dengan resepi yang akan saya kongsikan pada masa yang lain. Juga luangkan masa untuk berkongsi resipi ini dengan rakan-rakan lain.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *