Resepi Meatball Carbonara Sedap

Posted on

Percayalah atau tidak bahawa ini adalah resipi kegemaran saya. Saya cuba membuat meatball menggunakan sos carbonara terkenal di Malaysia. Ia sebenarnya sos yang telah ada sejak dahulu di Itali, maka banyak perbincangan pada masa-masa lalu. Sehingga begitu sibuk, saya sendiri ingin cuba membuat bakso dengan dibaluri menggunakan sos carbonara. Dan hasilnya sangat memuaskan di mana anak-anak dan suami sangat gembira dan meminta untuk dibuat lagi. Resepi meatball simple ini biasanya digabungkan dengan spaghetti yang akan menambah rasa ke keistimewaan masakan. Resipi bakso dengan sos carbonara sudah banyak dibincangkan, terdapat pelbagai cara dan variasi dalam proses dan ramuan untuk membuat resipi ini.

Resepi meatball carbonara sedap

Resepi cheese baked meatball masala yang sedap bisa nak tengok di menu navigasi pada laman ini. Adakah anda tahu bahawa cara sebenar membuat sos carbonara sangat mudah? Malah, bagi orang awam yang tidak pernah cuba membuatnya, boleh melakukannya kerana langkah mudah dan boleh diikuti oleh sesiapa sahaja. Sudah tentu makan meatball dengan sos carbonara pada masa lapang atau free time dengan keluarga adalah perkara yang sangat menyenangkan. Selain itu, jika makanan Itali yang tipikal dibuat dengan tangannya sendiri. Resepi meatball cheese baked juga tidak kurang baik dengan apa yang saya nyatakan sebelum ini, hanya bahan yang berbeza digunakan dan bagaimana untuk menghasilkan masakan itu.

Bahan-bahan:

 • meatball 10.5 oz (350 g)
 • 3.5 oz (100 g) daging asin, diced
 • 3 kuning telur
 • ½ cawan (120 ml) krim
 • 3 sudu minyak zaitun
 • 1 sudu mentega unsalted
 • 1 sudu besar keju parut (parmesan)
 • lada secukup rasa
 • garam secukup rasa

Cara-cara membuat resepi meatball carbonara:

 1. Dalam kuali yang tidak melekat atau kaserol tambah minyak zaitun dan mentega. Letakkan ini pada medium api. Apabila mentega telah mencair, tambah bakso.
 2. Kacau dan goreng meatball selama beberapa minit sehingga coklat keemasan di semua pihak. Kacau secara teratur, kemudian letakkan tudung pada kuali, turunkan api dan masak bakso selama 10 minit atau sehingga masak. Goncangkan kuali secara berkala untuk mengelakkannya dari terbakar. Tambah tambahan minyak zaitun atau mentega jika perlu.
 3. Kemudian pindahkan meatball ke plat besar dan tutup dengan beberapa tinfoil. Jangan lap bersih. Tambah bacon dan musim masin dadu dengan secubit lada.
 4. Kacau dan masak daging selama beberapa minit sehingga dimasak. Pindah bacon ke pinggan lain dan tutup juga. Sekarang tuangkan krim tersebut.
 5. Kacau dengan baik. Buat krim ke dalam reneh semata-mata, jangan biarkan ia mendidih. Pukul kuning dengan sedikit setitik krim.
 6. Setelah krim hangat, tuangkan telur ke dalam sambil mengaduk dengan kocokan belon.
 7. Masak sos selama beberapa minit di atas api medium dan pukul selama 4 minit sehingga sos berbuih dan mula menebalkan sedikit. Kemudian masukkan bacon masak ke kuali.
 8. Kacau dan periksa sos perasa. Masukkan lada atau garam secukup rasa jika perlu. Kemudian tambah meatball yang dimasak.
 9. Kacau lagi dan letakkan tudung pada kuali. Biarkan meatball / bebola daging panas di dalam sos selama 4 hingga 5 minit. Kemudian bungkus bebola daging ke piring, taburkan dengan beberapa keju parut (parmesan) dan berkhidmat.

Sangat mudah untuk membuat meatball mudah ini, jika anda mahukan resipi lain yang boleh mencuba yang saya berikan pada menu resepi di atas. Sebarang resipi ada di sini, sentiasa melawat resepi kami kerana kami adalah yang paling best.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *