Resepi Masak Lemak Cili Api Ayam

Posted on

Resepi masak lemak cili api ayam – Memasak adalah kemahiran yang mesti dimiliki oleh seorang ibu, kerana tugas ibu untuk memasak dalam rumah tangga. Dan kini sudah tiba masanya anda tahu bahawa resipi memasak yang paling mudah dan sihat harus menggunakan bahan-bahan ayam yang direbus atau dibakar ke dalam hidangan istimewa seperti satay ayam, resepi ayam kuah, resepi masak lemak cili padi, dan lain. Dari banyak sumber protein atau daging, ayam menjadi salah satu sumber protein yang paling disukai oleh hampir semua orang. Rasa daging ayam lazat, lembut dan boleh diproses menjadi pelbagai hidangan yang enak, tidak hairanlah jika ayam lebih disukai.

Resepi masak lemak cili api ayam

Banyak hidangan dari ayam seperti ayam masak lemak cili api negeri sembilan yang paling famous di Malaysia kita. Ia muncul dari rasa yang lazat dan ingin menambah lagi dan lagi, sehingga mulut ini mahu memanjat terus melihat makanan yang lazat. Pada sesi semalam saya juga telah berkongsi bagaimana membuat kue lazat dan lembut, anda boleh cuba di rumah dan anda boleh menemui menu masakan. Buat masa ini saya akan bercakap dan berkongsi tentang resipi ayam yang diproses dengan cili panas dan campuran bahan-bahan lain. Ramuan campuran adalah kentang yang boleh anda beli di pasar tradisional yang ada di kawasan tempat tinggal hari ini. Saya hanya menggunakan 4 ubi kentang untuk mendapatkan rasa lazat, anda boleh menggunakan kentang 10 untuk rasa, tetapi perlu diingat bahawa anda kini memasak ayam bukannya memasak kentang.

Bahan-bahan:

 • 4 ketul ayam
 • 4 kentang dibelah empat
 • santan kelapa
 • perasa (ajinomoto)
 • daun kunyit
 • garam secukupnya

Rencah dikisar sehingga halus:

 • 15 cili padi
 • 1 ulas bawang besar
 • 2 ulas bawang putih
 • satu batang serai
 • 3 ulas kunyit
 • sedikit halia

Cara-cara memasak ayam lemak cili api:

 1. Langkah pertama bersihkan ayam terlebih dahulu sehingga tidak ada bau amis, dan direbus sehingga setengah dimasak, longkang dan diketepikan.
 2. Langkah dua mengupas kentang hingga bersih dan kemudian berpecah menjadi 4 bahagian yang sama. Ketepikan.
 3. Seterusnya untuk menyediakan bahan-bahan yang telah anda kisar, kemudian hidupkan api dan tuangkan minyak ke dalam kuali.
 4. Panaskan panci hingga panas, kemudian tumis rempah-rempah yang telah dibersihkan sebelumnya.
 5. Tumis rempah-rempah yang lebih halus untuk mencium bau yang enak dan sedap. Kemudian tambahkan daun kunyit dan kacau sehingga rata.
 6. Perlahankan api dan tambah 1 cawan air, rebus masukan ayam dan masukkan kentang, masukan santan, dan tambah garam dan sedikit rasa.
 7. Tunggu selama 15 minit sehingga dimasak, kemudian sajikan dengan bawang goreng di atas.

Mudah untuk membuat resipi daripada bahan asas ayam, jika anda mahu yang lain dapat melihat pada menu yang telah kami sediakan. Banyak resipi yang perlu diketahui oleh bonda kerana memasak adalah mandatori untuk wanita, oleh itu menjadi bonda yang kreatif dan terus melakukan pembangunan diri untuk menjadi wanita yang berkualiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *