Resepi Kek Pisang Kukus Tanpa Telur

Posted on

Kembali lagi, saya ingin berkongsi resipi membuat kek kukus pisang mudah dan tanpa menggunakan telur. Kebanyakan kek perlu menggunakan telur, jadi bagaimana jika keadaan anda tidak mempunyai telur di dalam peti sejuk. Saya akan berkongsi tip yang anda boleh membuat rujukan sempurna jika dalam masalah seperti yang di atas. Kerana secara umum resipi untuk membuat kek mesti menggunakan telur untuk berkembang dan mekar jadi ia akan kelihatan selera makan yang kemas dan menggoda. Kek ini saya menggunakan coklat kerana ia hanya rasa coklat, dan sangat sesuai untuk disajikan dengan teh atau susu.

Resepi kek pisang kukus tanpa telur

Resipi untuk membuat kek adalah pada dasarnya 2 variasi yang pertama dia dibakar dan yang kedua dia dikukus, jika anda tidak ada oven tidak dapat membakarnya alternatif itu adalah untuk membuat kek kukus. Jika dari rasa ia adalah kue panggang yang lazat, tetapi kek kukus jika dibuat dengan bahan dan ramuan yang betul akan menghasilkan masakan yang luar biasa. Kek telah menjadi salah satu kegemaran ramai wanita, dengan rasa manis dan kelembutan pada setiap gigitan untuk membuat banyak wanita yang suka makan kek. Anda tidak perlu menggali kek di restoran jika anda boleh membuat sendiri di rumah, dan juga resipi masih banyak kek di laman web kami. Anda boleh belajar dan membuat kek yang anda inginkan di rumah seperti resepi kek pisang kukus blender, resepi kek pisang mat gebu, dan resepi kek pisang coklat.

Bahan-bahan:

 • 250 gram tepung gandum
 • 7 sudu gula
 • 100 ml minyak sayuran
 • 3-5 pisang (200gram)
 • 1/2 garam sudu teh
 • 1/2 sudu teh serbuk penaik
 • 1/2 sudu teh baking soda
 • 1/2 serbuk vanila jika anda suka
 • 3 sudu besar coklat, boleh menjadi warna coklat boleh menjadi warna pelangi (menurut rasa).

Cara membuat kek pisang tanpa telur:

 1. Sediakan kuali kukus yang meliputi penutup dengan serbet kain, panaskan.
 2. Semasa menunggu air mendidih, campurkan pisang dan gula, hancurkannya dengan gelas.
 3. Selepas pisang masukkan ke dalam tepung, vanila, serbuk penaik, baking soda dan campuran garam dengan baik menambah minyak dan ceraikan.
 4. Jangan berlebihan (boleh bantat dan keras).
 5. Masukkan aduanan ke dalam loyang pembakar yang telah olesi guna minyak dan kemudian letakkan loyang ke dalam kuali kukus yang telah mendidih.
 6. Kukus dengan api sederhana (sedang) selama 15-20 minit.
 7. Setelah dimasak, biarkan sejuk baru potong dalam kepingan seperti yang diperlukan.
 8. NOTA: Tahap kemanisan disesuaikan. Antara gula manis dan pisang.

Resipi untuk membuat kek pisang tanpa telur selesai dan anda boleh langsung menikmati dengan keluarga tercinta. Jika dalam proses membuatnya ada masalah dan kek tidak menjadi seperti dalam imej laman web kami, oleh itu anda perlu cuba terus untuk membuat kek yang lazat. Tidak sepatutnya berputus asa untuk bereksperimen untuk membuat hidangan yang lazat, dan ini harus menjadi rangsangan di hati. Sampai jumpa pada resipi nanti dan terus memantau resipi laman kongsi ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *