Resepi Kek Pisang Kukus Sukatan Cawan

Posted on

Resepi kek pisang kukus sukatan cawan – Kek adalah salah satu hidangan yang perlu kita makan sekurang-kurangnya sekali seminggu, kerana ia adalah salah satu pencuci mulut yang tidak boleh dilepaskan dalam masa seminggu. Anda telah melihat di mana-mana tetapi tidak menemui resipi untuk membuat kek pisang yang dikukus dengan baik, jadi dari laman web kami ada untuk memberi anda penjelasan dalam membuat kue lazat dan sangat mudah. Resipi untuk membuat kek kukus sangat banyak seperti resepi kek pisang azlina ina, resepi kek pisang kukus tanpa telur, dan kek pisang coklat yang mempunyai rasa dan ciri setiap resipi kek. Anda boleh mencuba resipi di rumah kerana resipi yang saya nyatakan itu sangat enak.

Resepi kek pisang kukus sukatan cawan

Resepi kek pisang kukus blender dan resepi kek pisang mat gebu adalah resipi pastri yang terkenal dan sangat disukai oleh rakyat Malaysia. Orang Melayu sangat pandai membuat kek dan resipi lain. Kek dibuat juga sangat lazat dan mempunyai bau wangi dan bahan yang digunakan tidak terlalu banyak, jadi saya boleh katakan ia adalah resipi yang mudah dan sempurna untuk orang-orang yang baru belajar. Banyak resipi di internet yang anda boleh belajar dan berkongsi dengan orang lain tentang cara membuat resipi lazat. Di laman web kami juga, tidak ada yang sempurna kecuali Allah kerana ia adalah yang paling sempurna. Nah, kami mengedarkan resipi semata-mata untuk menyediakan bahan kecil supaya anda dapat mengembangkan hobi memasak anda di rumah (homemade cooking).

Bahan-bahan

 • 10 sudu tepung
 • 6 pisang pisang yang sangat masak
 • 10 sudu besar minyak masak
 • 10 sudu gula
 • 4 btr telur
 • 1 sudu serbuk penaik
 • 1 sudu tepung soda
 • Vanila secukup rasa

Langkah membuat resepi kek pisang kukus:

 1. Hancurkan pisang dengan garpu atau sudu sehingga separuh hancur dan mesti ada benjolan sedikit.
 2. Pukul (kocok) gula, telur, serbuk penaik, dan serbuk soda hingga berbuih (busa) dan sehingga kembang, ketepikan bahan.
 3. Selepas meratakan tepung secara beransur-ansur seli dengan minyak. Tambah pancutan vanila lagi sehingga tergaul secara rata.
 4. Masukkan pisang dan kacau lagi sehingga kacau, kacau dengan menggunakan sudu atau spatula.
 5. Tuangkan adunan ke dalam loyang yang telah disapu mentega dan ditaburi dengan tepung.
 6. Kukus hingga matang selama kira-kira 30 minit dengan menggunakan medium api.
 7. Jangan lupa untuk menutup tuala pengukus pakai kain jangan biarkan air menetes.
 8. Uji menggunakan tusuk gigi apa sudah masak atau tidak, jika ia sudah masak segera mengangkat dari dapur dan matikan api.
 9. Angkat dan berkhidmat.

Resipi membuat kek pisang yang lembut dan lazat selesai dan anda boleh langsung menikmati bersama dengan keluarga. Anda boleh menikmatinya dengan susu coklat atau dengan jus avokat, kerana ini adalah kombinasi hebat untuk anda mengelakkan diri daripada menjadi gemuk apabila memakan banyak kek. Jika anda masih mahu mencuba resipi lain seperti membuat resepi udang goreng tepung, sotong celup tepung terengganu, atau ikan celup tepung boleh nak langsung tengok ke menu navigasi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *