Resepi Begedil Ayam Simple Sedap

Posted on

Ayam adalah salah satu haiwan yang boleh kita makan setiap hari, boleh kita goreng atau kita boleh membuat hidangan lain seperti resepi ayam masak lemak cili api negeri sembilan dan resepi ayam masak halia simple yang sedap. Ayam telah menjadi kegemaran sejak zaman kanak-kanak, kerana saya sangat suka resipi yang dibuat dari hidangan ayam dan ibu saya sering memasaknya sebagai makanan untuk makan tengah hari saya di school, dan ia sangat sedap. Dan pada kesempatan artikel saya menulis di laman web Kongres Resepi, saya akan berkongsi resipi untuk membuat begedil menggunakan ayam dan kentang. Resipi ini sangat lazat dari segi rasa dan tekstur begedil ayam yang sangat lembut, anda pasti tambah lagi jika telah merasai satu kali sahaja.

Resepi begedil ayam simple sedap

Jom kota belajar bersama, nak buat resepi begedil ayam ni harus sabar. Terdapat banyak resipi yang boleh kita dapati di internet, pelbagai cara dan petua juga ada. Tetapi saya di sini untuk mengambil resipi untuk membuat begedil ayam yang mudah, kerana resepi ini sangat mudah anda tidak perlu mencari resipi lain. Jika anda sudah membaca resipi saya mengenai perkara ini, sila lihat petua lain di menu resipi kami. Terdapat pelbagai tip dan resipi yang boleh anda dapatkan secara percuma di laman perkongsian masakan ini.

Bahan-bahan:

 • 1 kg kentang
 • 1/4 kg dada ayam
 • 1 batang saderi atau daun sup dihiris tipis, ketepikan
 • 1 batang bawang daun (ambil hijau sahaja)
 • minyak masak untuk menggoreng
 • 1 telur dikocok untuk celupan

Bahan kisar supaya halus:

 • 6 ulas bawang merah
 • 4 ulas bawang putih
 • 1 sudi lada bubuk
 • gula yang mencukupi
 • garam secukupnya rasa

Cara-cara membuat resepi begedil ayam:

 1. Kupas kentang dan cuci sehingga bersih, lalu potong-potong menjadi 4 saiz, ketepikan.
 2. Bersihkan ayam dengan air, kemudian giling dengan penggiling sehingga halus, ketepikan.
 3. Goreng kentang hingga separuh masak, jangan terlalu lama cukup 4 minit sahaja.
 4. Hancurkan atau boleh nak pakai ditumbuk kentang yang sudah digoreng dengan sudu atau alat lain.
 5. Gaul kentang dengan bahan kisar halus, dan tambah ayam yang digiling halus. Gaul adunan begedil sehingga merata.
 6. Tambahkan bawang daun dan daun saderi yang sudah dihiris tipis kedalam adunan kentang, gaul hingga rata dan ketepikan.
 7. Kacau dan gaul adunan sehingga tercampur dengan baik. Rasakan dulu garamnya, jika cukup rasanya. Ambil sedikit adunan dan dikepal-kepalkan dengan tangan sehingga berbentuk bebola begedil. Leperkan sedikit agar tidak bulat penuh.
 8. Pada bekas lain, kocok telur putih lalu celupkan setiap bebelo begedil pada telur putih.
 9. Goreng dengan minyak yang betul-betul panas hingga berwarna keemasan. Gak perlu minyak banyak-banyak, cukup separuh begedil sahaja.
 10. Selepas warna emas, anda boleh dengan segera mengangkat dan letakkan pada bekas yang telah didail dengan kertas, supaya kubu cepat.

Nah, itulah resepi untuk membuat begedil yang boleh nak bonda cuba di rumah dengan anak-anak. Ini bagus jika anda boleh menjemput kanak-kanak belajar memasak. Resipi ini sangat mudah dan sesuai untuk sesiapa sahaja yang tidak baik memasak, terus datang ke laman web ini untuk memasak dengan baik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *