Resepi Bebola Daging Mudah Sedap

Posted on

Daging memang salah satu bahan yang sangat baik untuk resipi, kerana daging mengandungi banyak protein dan zat besi. Daging juga banyak diproses menjadi pelbagai resipi seperti resepi daging masak merah, resepi daging dendeng, dan paling sedap resepi daging masak merah chef wan yang semua bahan adalah rempah pilihan dan membuat resipi lebih istimewa. Walaupun harga daging kini lebih mahal pada hari-hari terdahulu bonda juga perlu mengambil kira penyediaan daging yang diproses ini. Seperti mendapatkan banyak rezeki boleh cuba membeli daging dan masak untuk anak-anak, hubby, dan keluarga di rumah. Membuat masakan dari bahan asas daging sangat mudah, diproses yang sering dimasak menggunakan kicap. Walau bagaimanapun, diproses dengan sos tomato juga tidak kurang enak loh. Bolehlah cuba buat homemade sendiri selepas kerja di petang hari.

Resepi bebola daging mudah sedap

Resepi sup bebola daging yang boleh nak tengok pada resepi menu masakan daging yang pasti sedap. Resepi bebola ayam sebagai alternatif jika wang juga tidak mencukupi untuk membeli daging kerana harganya lebih mahal dan keperluan lain juga tidak terpenuhi. Resepi masakan bebola daging yang saya kongsi ini sangat mudah untuk dibuat, bonda tidak perlu bahan yang sulit untuk di dapat kerana resepi bebola yang satu ini sangatlah simple. Ketika datang untuk merasakan anda tidak dapat menghina resipi bola bakar saat ini, rasa pedas dan nyata dapat membuat anda bertanya lagi dan lagi. Resipi ini adalah makanan ringan yang sesuai untuk dimakan dengan nasi panas dan biasanya saya menyediakan stok anak-anak ke sekolah dan sudah tentu anak-anak saya sangat gembira.

Bahan-bahan:

 • 300 gram daging lembu atau sapi, dicincang
 • 45 gram tepung panir
 • 1 telur
 • 1 bawang, cincang halus
 • 2 ulas bawang putih, dicincang
 • 1/2 sudu teh serbuk lada
 • masukkan garam dan balado secukup rasa
 • 700 ml minyak goreng

Pembantu daging:

 • sos cili secukup rasa
 • sos tomato secukup rasa
 • sos mayonnaise secukup rasa

Cara-cara membuat bebola daging:

 1. Pertama sekali yang perlu anda buat sekarang ialah membuat adunan daging terlebih dahulu, sebelum adunan anda membuat bola daging yang akan menjadi hidangan utama untuk keluarga yang lazat.
 2. Dalam membuat adunan bebola, sila berikan satu mangkuk dengan saiz yang agak besar dan masukkan 300 gram daging lembu yang telah dicincang dalam bekas.
 3. Dan taburkan garam dan 1/2 sudu teh lada pada daging dan kacau dengan sendo dan tuang 2 ulas bawang putih dan 1 keping bawang cincang halus.
 4. Kemudian kacau kembali dengan menggunakan sudu sehingga semua ramuannya telah dicampur dengan sempurna.
 5. Kemudian masukkan sambal balado secukupnya ke dalam daging dan masukkan 45 gram panir tepung.
 6. Kemudian buat adunan bebelo menggunakan tangan anda. Dan jangan lupa pastikan tangan ditutup dengan sarung tangan plastik atau jika sukar untuk mencari sarung tangan plastik, pastikan tangan dibasuh terlebih dahulu untuk menjaga kebersihan makanan.
 7. Sekarang, bentuk adunan sehingga hampir kalis dan adunan boleh menjadi bulat seperti bola kecil dan lakukan perkara yang sama pada semua adunan sehingga habis.
 8. Selepas semua bentuk adunan, tetapkan dahulu. Atau jika anda perlu meletakkan adonan ke dalam peti sejuk supaya lebih kaku sebelum menggoreng.
 9. Sediakan kuali dan panaskan minyak goreng. Kemudian masukkan bola daging yang sebelum ini dibuat dan goreng sehingga dimasak atau sehingga warna berubah menjadi warna yang sedikit kecoklatan hingga ke luar daging kriuk dan jangan lupa menggunakan api kecil ketika menggoreng sehingga kemudian akan matang dengan teliti.
 10. Selepas daging dimasak, keluarkan longkang dan tunggu minyak menyerap dan meneteskannya. Kemudian Hidangkan juga sos cili, saos tomato dan mayones pada bekas kecil apabila dihidangkan.

Jadi, bagaimana saya boleh membuat resipi bola goreng yang lazat, saya berharap resipi ini dapat dan bonda boleh berlatih di rumah dengan mudah supaya laman web ini dapat melayani makanan yang lazat ini untuk keluarga anda yang tercinta di rumah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *