Resepi Bebola Daging Bakso Sedap

Posted on

Cara membuat bebola daging lembu/sapi, ayam dan ikan tidak terlalu sukar, apa yang sukar adalah bagaimana resipi bebola daging kita dapat enak dan kenyal, terutama bagaimana membuat saus/kuah. Oleh itu, resipi rahsia bakso daging, ikan dan ayam bernilai belajar anda sebagai modal jika anda ingin perniagaan masakan bebola bakso dengan berjuta-juta peminat. Pada dasarnya yang menjadikan bakso produk kami dan juga dijual di banyak gerai untuk menjadi lazat adalah dari kuah bebola bakso itu sendiri yang diperoleh dari daging yang dimasak dengan kuah. Kandungan lebih banyak lemak akan menjadi lebih lazat. Itulah sebabnya penjual bakso digerai banyak memilih untuk menggunakan tulang yang dihancurkan atau daging yang melekat pada tulang kerana bahagiannya lebih lezat dan berlemak dalam daya tarikan dari bahagian lain seperti dada dan paha. Ini hanya satu faktor pemicu, ada banyak lagi yang perlu dipertimbangkan untuk menjadikan baksonya lebih sempurna, kedua-dua rasa dan tekstur ketika dikunyah.

Resepi bebola daging bakso sedap

Kawan jika sesiapa mahukan resipi lain boleh ke menu navigasi, tetapi bagus untuk menyelesaikan terlebih dahulu belajar bagaimana membuat bebola daging di sini membiarkan pengetahuannya ditambah. Hanya saja yang membezakan blog ini dengan sumber aslinya adalah kerana terdapat banyak rujukan yang boleh dipercayai yang dimasukkan di dalamnya, termasuk tip untuk menjadikan kuah baksonya lebih baik dari Indonesia. Anda boleh mengatakan panduan di sini lebih lengkap, jadi tidak perlu mencari artikel di blog lain. Nah, ini langkah untuknya:

Bahan-bahan:

 • 500 gram daging lembu segar
 • 3-5 ulas bawang putih, haluskan
 • 3 ulas bawang putih, yang telah dihiris dan digoreng
 • 150 gr ais kiub, yang telah hancur
 • putih telur 50 ml
 • 2 sdt garam atau secukup rasa
 • 100 gr tepung sagu kering
 • 1/2 sudu teh baking soda (juga boleh baking powder)

Bagaimana cara untuk membuat:

 1. Pertama memotong daging supaya mudah dimusnahkan apabila dicampur. Kemudian masukkan dalam pengisar daging yang telah disediakan.
 2. Selanjutnya masukkan bahan seperti bawang putih yang telah dihancurkan, telur putih, bawang goreng, garam dan kubus ais yang tersisa. Kemudian giling semula sehingga licin.
 3. Seterusnya masukkan serbuk sagu kering dan serbuk soda baking. Kemudian terus mengisar adunan bakso sehingga hasilnya dibentuk pasta dan lembut.
 4. Kini sudah tiba masanya untuk memasak. Bagaimana untuk mendidihkan air yang digunakan untuk memasak bebola daging telah dibentuk bulat, cuba untuk mendidih air sedikit banyak. Jika dalam resipi asal, selepas mendidih api dimatikan atau dinyalakan dengan api kecil sahaja. Tetapi pengalaman saya walaupun adunan kurang sempurna akan bersama, jadi saya menghidupkan api. Ia hanya bahawa api dikurangkan kepada hasil yang lebih baik.
 5. Cara membentuk bola daging bulat: Cara, sudu kuah pertama dalam air sejuk kemudian ambil adunan sedikit dan letakkan di telapak tangan. Kemudian, tahan adunan keluar (dilubang dibentuk antara jari telunjuk dan ibu jari). Kemudian hanya ambil adunan bola daging yang keluar menggunakan sudu yang juga telah dicelup dalam air ais. Tetap dimasukkan ke dalam air panas lebih awal. Lakukan ini sehingga semua adunan dibentuk bulat, kemudian biarkan yang pertama terlebih dahulu sehingga semua bola bakso mengembang dan kemudian dimasak dengan api yang besar sehingga semua bebola daging dimasak dengan sempurna ke bahagian dalamnya.
 6. Akhirnya, sediakan lembangan dan isi dengan air sejuk. Masukkan bola daging yang telah matang ke dalam baskom dan tunggu sehingga ia sejuk dan longkang.

Resipi kuah bebola bakar:

Selepas mengetahui bagaimana membuat bebola daging lembu yang baik, maka bahan-bahan berikut bawang merah, bawang putih, sedikit gula, garam, serbuk lada, dan jika ada serbuk pala juga dapat ditambahkan lalu haluskan sehingga merata dan gaul kedalam air yang dimasak. Tetapi jika anda mahu lebih sesuai, anda juga boleh menambah bebola daging rempah dalam pek yang dijual di banyak pasar tradisional. Dan untuk kuah yang lebih lazat lagi, anda perlu memasak air dengan kaki lembut (tulang) dan juga lemak daging. Kerana rahsia kuah bebola daging yang lazat yang banyak diamalkan pedagang sebenarnya bahan ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *