Resepi Ayam Masak Halia Simple dan Sedap

Posted on

Resepi ayam masak halia simple dan sedap – Masakan halia ayam yang dikukus merupakan salah satu makanan yang paling disukai oleh masyarakat Malaysia. Semue orang yang suka ayam kerana rasa ayam sangat lazat sekali lagi terdapat pelbagai rasa dan variasi ayam yang diproses. Kita boleh memproses ayam dengan menggunakan herba berbeza dan unik. Kita boleh memupuk ayam dengan menggunakan rempah-rempah asli dari Malaysia, dengan bahan-bahan semula jadi dan penuh dengan kesihatan. Bercakap tentang rempah-rempah, apa yang dimaksudkan dengan rempah ini sebenarnya? Rempah adalah sebahagian daripada tumbuhan yang sangat kuat yang digunakan dalam makanan sebagai pengawet dalam memasak. Rempah biasanya dibezakan oleh tumbuh-tumbuhan lain yang digunakan untuk tujuan yang sama seperti tumbuhan perubatan, sayur-sayuran wangi, dan buah-buahan kering. Pada zaman penjajah, rempah ini sangat berharga kepada orang-orang di negara-negara Eropah.

Orang Eropah kemudian mencari rempah-rempah ke dalam pelbagai negara penghasil rempah termasuk Malaysia. Rempah-rempah untuk orang di negara-negara Eropah sangat berharga kerana mereka mempunyai pelbagai kegunaan. Sesetengah daripada mereka seperti untuk rawatan, haba badan, dan banyak lagi kegunaan rempah-rempah untuk orang yang berada di Negara-Negara Eropah. Tetapi sebelum ini, rempah ini tidak begitu berharga bagi negara-negara yang pernah memburu rempah itu. Walau bagaimanapun, di Malaysia sahaja rempah-rempah masih sangat berguna. Resipi Ayam Memasak Halia ini boleh membuat sendiri di rumah kerana ia sangat praktikal dan bahan-bahan yang diperlukan sangat mudah dicari. Jadi, bagaimana untuk membuatnya? Berikut adalah cara membuat halia ayam.

Bahan-bahan:

 • ayam fillet 600 gram dibasuh sehingga bersih dan dipotong menjadi beberapa bahagian.
 • bawang putih 10 cengkih digeprek kemudian dicincang halus.
 • segmen 3-4 halia dicincang.lada 2 sudu teh.
 • cili hijau kecil 6 keping dihiris.
 • minyak bijan 2 sudu.
 • kicap 2 sudu besar.
 • kapur 2 keping.
 • sos tomato atau sos pedas 3 sudu teh.
 • garam secukup rasa.
 • minyak goreng 2 sudu yang digunakan untuk sauteing.
 • gula secukupnnya.

Cara membuat:

 1. Kulit ayam dibuang.
 2. Ayam kemudian dihiris dengan kapur dan garam.
 3. Sila tunggu sebentar.
 4. Selepas itu basuh kembali untuk membersihkan.
 5. Letakkan ayam ke tempat.
 6. Masukkan halia yang dicincang.
 7. Tinggalkan sedikit halia untuk dimasukkan ke dalam kacau.
 8. Ayam kemudian dikukus selama setengah jam sehingga dimasak.
 9. Minyak masak dan minnyak bijan dipanaskan.
 10. Tumis halia, cili, bawang putih dan rempah lain.
 11. Tumis hingga berbau harum.
 12. Ayam kukus dihidangkan bersama dengan sos tumis.
 13. Ayam kukus halia sudah siap untuk dihidangkan.

Kegunaan rempah di Malaysia adalah sebagai penambah rasa dalam hidangan. Rempah-rempah tidak hanya satu jenis tetapi banyak jenis. Jadi, apa sahaja boleh  dilakukan dengan ayam? Kerana di sini kita membincangkan antara rempah-rempah dengan ayam, pada kesempatan ini kita akan membuat hidangan ayam yang diproses yang menggunakan rempah sebagai rasa penguat. Hanya satu jenis rempah yang akan kita gunakan adalah halia. Oleh itu, kami akan membuat resipi ayam halia.

Resepi masak lemak cili api ikan nak boleh tengok bonda pada menu masakan kami di navigasi paling atas. Terima kasih…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *